FR | EN | DE


iv. Passief roken in de horeca

Engelse artsen trekken weer aan de alarmbel bij het voorstellen van nieuwe gegevens over passief roken. Niet-rokers die in bars en clubs werken, worden door de hardleerse nicotineverslaafden letterlijk doodgerookt. Professor Jamrozyk (Imperial College, London) becijferde dat er in het Verenigd Koninkrijk elke week één werknemer uit de horeca overlijdt aan de gevolgen van passief roken. Ook in België worden alle werknemers in de horeca tijdens het werk blootgesteld aan een concentratie rook, die driemaal hoger ligt, dan wanneer men samenleeft met een roker. Als je “alleen” nog maar samenleeft met een roker, zorgt dat er voor dat je tussen de 15 en 25% meer kans op longkanker hebt, dat je meer kans hebt op hartziektes en op astma. Hoe erg zijn dan de gevolgen voor iemand die in de horeca werkt? Men vertrok van het aantal werknemers in de horeca in de U.K., hun blootstelling aan tabaksrook en hun mogelijk risico op longkanker, ischemische hartaandoeningen (dus ontstaan door plaatselijke bloedeloosheid) en CVA (Cerebro Vasculair Accident, hersenbloeding of herseninfarct) als gevolg daarvan. Passief roken op de werkvloer zou volgens de erudiete man elk jaar aan 700 mensen in Groot-Brittanië het leven kosten. Rokers in het Verenigd Koninkrijk die hun huisgenoten laten lijden onder de sigarettenrook, zijn verantwoordelijk voor de dood van niet minder dan 3600 mensen jonger dan 65 jaar. Hiermee wordt nogmaals bewezen hoe belangrijk het is dat een vereniging als Free my Lungs opkomt voor de rechten van de niet-roker!